I-Tunes synchroniseren     

Stap 1: iTunes voorbereiden

Eerst het scherm van iTunes aanpassen, zodat u de tablet en andere onderdelen in iTunes sneller kunt terugvinden. 

·         Open iTunes op de computer via Start > Alle programma's >iTunes > iTunes. Gebruikt u Windows 8, dan opent u het programma via de tegel op het Startscherm of via de snelkoppeling op het Bureaublad. Op de Mac klikt u op iTunes in het Dock. De balk onder in beeld met meerdere programma's. Staat iTunes hier niet tussen, open dan Finder en klik op Programma's > iTunes

·         In iTunes (voor Windows) ziet u linksboven een blokje met twee kolommen en een pijltje er rechts naast 070113_iTunes synchroniseren_menuIcoon. Klik hierop.

·         Klik op Menubalk tonen.

·         Klik in het menu op Weergave > Zijbalk tonen

·         Op de Mac klikt u rechtstreeks in het menu op Weergave > Toon zijbalk.

Links in beeld verschijnt de zijbalk waarin u onder andere de onderdelen van de bibliotheek ziet en de verschillende afspeellijsten.

http://www.seniorweb.nl/uploadedImages/wwwseniorwebnl/Thema/Internet/Muziek/070113_iTunes_synchroniseren_1_kl.png

 

Stap 2: iPad aansluiten

·         Sluit uw iPad met de bijgeleverde USB-kabel aan op de computer.

·         Verschijnt bij u in Windows het venster 'Automatisch afspelen' in beeld, klik dit dan weg met het kruisje rechtsboven in het venster.

·         In iTunes kan het scherm verschijnen 'Welkom bij uw nieuwe iPad'.

·         Klik op Gereed. Deze manier van synchroniseren kunt u ook na de eerste keer aansluiten gebruiken.

·         U ziet in de zijbalk (aan de linkerkant van iTunes) nu de iPad staan onder 'Apparaten'.

 

Stap 3: onderdelen van iPad naar iTunes (1)

Synchronisatie tussen de iPad en iTunes werkt twee kanten op. Wat er op uw tablet staat, wordt in iTunes gezet en wat er in iTunes staat, wordt op uw tablet gezet. U geeft zelf aan welke onderdelen u wilt synchroniseren. 

De eerste keer dat u uw iPad synchroniseert met iTunes, moet u een paar extra handelingen verrichten om onderdelen zoals apps van uw iPad in iTunes te zetten. Dit is een belangrijke eerste stap.

·         Klik in iTunes in het menu op Store > Deze computer machtigen.

·         Geef uw Apple ID en wachtwoord op.

·         Klik op Machtigen.

·         Er wordt verbinding gemaakt met de iTunes Store om uw wachtwoord te controleren. Hebt u alles goed ingevuld, dan verschijnt de melding dat de computer is gemachtigd. Klik op OK.

http://www.seniorweb.nl/uploadedImages/wwwseniorwebnl/Thema/Internet/Muziek/070113_iTunes_synchroniseren_3_kl.png

Stap 4: onderdelen van iPad naar iTunes (2)

Nu gaan we de apps die al op de iPad staan, op de computer zetten. Deze handeling hoeft u alleen bij de eerste keer synchroniseren uit te voeren.

·         Klik in de zijbalk van iTunes met uw rechtermuisknop op de iPad.

·         Klik op Aankopen overzetten.

·         Boven in iTunes krijgt u de melding 'Aankopen overzetten'. Dit kan enige tijd duren.

Dan kunnen we nu met een gerust hart verder met synchroniseren om bijvoorbeeld muziek op uw iPad te zetten.

 

Stap 5: onderdelen iPad, Overzicht

We lopen nu alle onderdelen van de iPad langs om zo aan te geven welke mogelijkheden u hebt bij het synchroniseren. We beginnen met het onderdeel 'Overzicht'.

·         Zorg dat u in de zijbalk (links) de iPad hebt aangeklikt.

·         Bij u staat 'Overzicht' waarschijnlijk al open. Zo niet, klik dan opOverzicht.

·         U kunt hier onder 'iPad' zoeken naar een update van het besturingssysteem iOS of de iPad herstellen als deze om een of andere manier niet meer goed functioneert.

·         Onder 'Reservekopieën' staat 'Deze computer' geselecteerd. Dit laten wij zo staan. Er wordt dan een kopie van de inhoud van uw iPad, op de computer opgeslagen. U ziet wanneer de laatste reservekopie is gemaakt. Is deze nog niet gemaakt, klik dan op Maak reservekopie. Mocht de informatie onverhoopt van uw iPad zijn verdwenen, dan kunt u dit met 'Reservekopie terugzetten' weer op de iPad krijgen.

U ziet overigens onderin een balk waarin staat hoeveel ruimte u nog vrij hebt op de iPad.

 

Stap 6: onderdelen iPad, Info

Onder 'Info' kunt u lezen dat uw contacten en agenda's gesynchroniseerd worden met iCloud. Wanneer u naar www.icloud.com gaat en daar inlogt met uw Apple ID, ziet u dat uw contacten en agenda's daar ook terug te vinden zijn.

U kunt hier ook E-mailaccounts synchroniseren, maar daar gaan wij verder niet op in. Hoe u uw e-mail rechtstreeks koppelt aan de iPad, leest u in het artikel 'E-mail instellen op de tablet en smartphone'.

http://www.seniorweb.nl/uploadedImages/wwwseniorwebnl/Thema/Internet/Muziek/070113_iTunes_synchroniseren_6_kl.png

 

Stap 7: onderdelen iPad, Apps

Bij het onderdeel 'Apps' kunt u verschillende dingen doen.

·         Controleer of er een vinkje staat bij Nieuwe apps automatisch synchroniseren. Dit is handig omdat u zo niet elke keer hoeft te bedenken wat u wel of niet over wilt zetten. 

·         Wilt u toch een selectie maken van de apps die u op dit moment op de iPad wilt laten staan, dan kunt u de apps in het rechterdeel aanvinken. 

·         En wilt u snel meerdere apps verwijderen (let op, ze zijn dan ook echt weg), dan hoeft u achter de apps alleen maar te klikken opVerwijderen.

·         Er zijn ook apps waar u documenten aan kunt toevoegen. Hebt u zo'n app geïnstalleerd, dan ziet u deze onder 'Bestandsdeling'. Klik de app aan en u kunt via 'Toevoegen' bladeren in de Verkenner en een bestand toevoegen. Houd in de balk onderin wel in de gaten of u hier ruimte voor hebt.

·          

Stap 8: onderdelen iPad, Muziek

Dan zijn we nu aangekomen bij het onderdeel waar u waarschijnlijk het meest te vinden bent: Muziek. Hier bepaalt u welke muziek uit uw iTunes-bibliotheek u op de iPad wilt zetten.

·         Zet een vinkje voor Muziek synchroniseren. Standaard wordt nu uw gehele muziekbibliotheek op de iPad gezet. Dit kan wat veel van het goede zijn. U ziet onderin of u daar ruimte genoeg voor hebt.

·         Hebt u niet genoeg ruimte op de iPad, selecteer dan Geselecteerde afspeellijsten, artiesten, albums en genres.

·         U kunt nu een vinkje zetten voor de onderdelen die u op de iPad wilt zetten. U kunt bijvoorbeeld een bepaald album aanvinken. Hebt u meerdere albums van een artiest en wilt u die er allemaal op zetten, dan bent u sneller klaar door de artiest aan te vinken, dan de afzonderlijke albums.

Ook handig! Een aparte afspeellijst maken speciaal voor op uw iPad. Deze kunt u dan hier selecteren. Hoe u de afspeellijst maakt, leest u in het artikel 'iTunes vullen met muziek'. 

http://www.seniorweb.nl/uploadedImages/wwwseniorwebnl/Thema/Internet/Muziek/070113_iTunes_synchroniseren_8_kl.png

 

Stap 9: overige onderdelen iPad

Dan blijven er nog vier onderdelen over, namelijk ‘Films’, ‘Tv-programma’s’, 'Boeken' en ‘Foto’s’. Deze onderdelen synchroniseert u op een soortgelijke manier. Foto’s overzetten behoeft wat meer uitleg. In de tip 'Foto's op iPad zetten via iTunes' leest u hoe u dat doet met iTunes.

 

Stap 10: synchroniseren

U hebt nu aangegeven wat u op de iPad wilt zetten. Klik rechts onderin opToepassen of Synchroniseren.

Bovenin ziet u de voortgang van de synchronisatie en links bij uw iPad ziet u een soort radartje. De iPad kunt u dan niet loskoppelen. Is de synchronisatie klaar, dan kunt u uw muziek terugvinden op de iPad zelf. Maar u kunt ook in iTunes zien wat er op uw iPad aan muziek staat. Klik onder 'Apparaten' bij de iPad op Muziek.

070112_iTunes synchroniseren_10

Stap 11: iPad loskoppelen

Voordat u de USB-kabel uit de computer haalt, geeft u in iTunes aan dat de tablet kan worden losgekoppeld. Rechts naast de iPad ziet u een batterijtje. De gevulde ruimte geeft aan hoe vol de batterij is. Rechts daarnaast ziet u het 'Eject' teken. Klik daarop en u kunt de kabel van de iPad uit de computer halen.